Een stukje geschiedenis...

Het begon in Amsterdam
In 1913 werd in Amsterdam de eerste Volksuniversiteit in Nederland opgericht. De initiatiefnemer was Prof. Sebald Steinmetz. Deze etnoloog en socioloog was diep onder de indruk van de armoede en behoeftige levensomstandigheden in industriegebieden die hij bezocht en zag in de Volksuniversiteit een middel om kennis ter beschikking te stellen van “allen zonder onderscheid die daarnaar verlangen.”

Het doel
Het was niet de bedoeling van de Volksuniversiteit mensen op te leiden voor een vak en ook niet om examens af te nemen. Het ging erom dat de cursisten iets meekregen, iets van niveau, iets waardevols, waar ze in hun eigen (dagelijkse) leven iets aan hadden.

Landelijk succes
De nieuwe organisatie was meteen een succes. Het eerste jaar waren er al drieduizend deelnemers voor drieëntwintig verschillende cursussen. Snel na Amsterdam volgden Groningen, Tilburg, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Rotterdam en tal van andere steden.

Baarn
In Baarn werd in 1945 de Stichting Volksuniversiteit Baarn opgericht. Bijna al het werk wordt door vrijwilligers gedaan; de enige betaalde kracht is de bureaucoördinator.