Volksuniversiteit Baarn Leren Ontmoeten Beleven

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: Z21006

Nietzsches filosofie: bevrijdend of gevaarlijk?

Nietzsches filosofie: bevrijdend of gevaarlijk?
Cursuscode: Z21006

“Don’t Blame Nietzsche for Donald Trump”, zo luidt de titel van een artikel van de Amerikaanse postmoderne literatuurwetenschapper Stanley Fish dat op 9 augustus 2016 in het politieke tijdschrift Foreign Policy verscheen. In dat artikel verweert Fish zich heftig tegen de beschuldiging dat het postmoderne denken – met Nietzsche als voorloper – met zijn relativering van wetenschappelijke waarheidsclaims mede debet is aan de populistische kretologie dat serieus wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar klimaatverandering,
ook maar een mening’ is.

Nu zou het ook nogal simplistisch en onhistorisch zijn om een directe lijn van Nietzsche naar Trump te trekken. Net zoals er geen directe lijn van Nietzsche naar Hitler loopt. Daarmee is nog niet gezegd dat er geen elementen in het denken van Nietzsche zijn wel degelijk een gevaarlijk populistisch en dictatoriaal denken kunnen bevorderen. Hoe zit dat met Nietzsches ideeën over een ‘Herrenmoral’? En met zijn opvattingen over kennis als illusie?

Nietzsches filosofie is nog steeds bijzonder populair. Velen ervaren zijn radikale atheïsme en zijn kritiek op het christendom, zijn twijfel aan vaste waarheden en zijn pleidooi voor zelfontplooiing als een bevrijdend denken, maar de vraag is of een dergelijk positief Nietzsche-beeld wel kritisch genoeg is. Daarover wil ik het in mijn lezing hebben.

Donderdag 29 juli 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 18,50
Dhr. H. (Henk) Harbers
14:00 - 16:00
Locatie: Nutsgebouw (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H. (Henk) Harbers
H. (Henk) Harbers
Henk Harbers (1948) studeerde Duitse Taal- en Letterkunde (met filosofie als bijvak) in Groningen, Berlijn en Zürich en was van 1975 tot 2013 universitair docent Duitse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.