Cursuscode: A21008

Overleven, de lotgevallen van 7 Nederlandse mariniers in WO2.

Cursuscode: A21008

De lezing gaat over de 3-delige boekenserie van schrijfster Ynksje Penning ‘Overleven’ met als ondertitel: De lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WO II.

“Mijn vader was marinier. Hij vervoerde geheime geallieerde post per schip over de Atlantische Oceaan en maakte de slag op de Atlantic die zes jaar duurde van het begin tot het einde mee. Hij overleefde enkele torpederingen en zei er zelf over: het is een godsmirakels wonder dat ik nog leef. Zijn zes vrienden gingen naar de Pacific en raakten daar betrokken bij de strijd. Later werden ze ingezet in Europa, Sicilië en Normandië”.

Tussen de verhalen staan stukken data, die oorlog belichten uit historisch perspectief, zodat de lezer beter begrijpt waarom de mannen ingezet werden en waarvoor zij hun leven waagden.

De oorlog op zee is in Nederland een onderbelicht gedeelte van de WO II geschiedenis. Met haar boeken wil Ynksje Penning de onbekende verhalen over de grote inzet van marine, koopvaardij en visserij voor het voetlicht brengen. Zij hebben gestreden voor onze vrijheid. Wij zijn hen veel dank verschuldigd.

Donderdag 24 maart 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Mw. Y.R.S. (Ynskje) Penning-van Staalduinen
Y.R.S. (Ynskje) Penning-van Staalduinen
Ynskje Penning-van Staalduinen is historicus en werkzaam als schrijver en beeldhouwer. Naast kinderboeken, schoolboeken en romans schrijft ze het liefst historische romans, waarbij ze haar liefde voor de geschiedenis kan combineren met het schrijversvak.