Volksuniversiteit Baarn Leren Ontmoeten Beleven

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: A21005

Magie van de Muze

Magie van de Muze
Cursuscode: A21005

In de tijd van Homerus kende men negen godinnen die de inspiratie voor en bescherming  vormden van de algemene kunsten en wetenschappen. Zij werden de muzen genoemd. Tijdens de renaissance voerden veel beeldend kunstenaars deze godinnen graag ten tonele. Maar niet alleen deze Griekse godinnen inspireerden kunstenaars, ook diverse vrouwen van vlees en bloed werden in de schilder- en beeldhouwkunst vereeuwigd. Je kunt hierbij denken aan de beide echtgenotes van Rubens, Rembrandt en zijn Saskia, maar ook aan een factory girl als Edie Sedgwick, die een belangrijke inspiratiebron vormde voor Pop Art-kunstenaar Andy Warhol.

In deze cursus van 5 colleges wordt ingegaan op het belang van de vrouwelijke muze voor de beeldend kunstenaar vanaf de 17e eeuw tot en met het heden. Namen die hierbij worden behandeld zijn: Gala Dalí (vrouw van Salvador Dalí), de balletdanseres Olga Khoklova en de andere vrouwen van Picasso, Madame de Sabatier (die model stond voor diverse kunstenaars uit de 19e eeuw, waaronder Eugène Delacroix), Mathilde Willink en Lizzie Siddal, het favoriete model van kunstenaarsgroep de Preraphaëlieten.

Donderdag 20 januari 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 100,00
Mw. D.P.T. (Diana) Kostman
20:00 - 22:00
Locatie: De Speeldoos (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
D.P.T. (Diana) Kostman
D.P.T. (Diana) Kostman
Diana Kostman is afgestudeerd in de Kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd en in de Televisie, cultuur en mediastudies. Ze heeft een eigen bedrijf Artemis Omnibus, gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen en lezingen. Diana heeft al bijna 15 jaar ervaring met het geven van cursussen en lezingen en dat doet zij met veel vakkundigheid en enthousiasme.