Cursuscode: A19011

Turkije: van Sultan via Ataturk naar Erdogan

Cursuscode: A19011

Erdogan wordt wel de nieuwe Sultan genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkije zo machtig worden?

In de eerste lezing worden de ingrijpende ontwikkelingen in de afgelopen eeuw geschetst: de ondergang van het Ottomaanse Rijk, de vorming van de moderne Turkse republiek door Atatürk, de strijd tussen links en rechts, de toenemende invloed van de islam in de politiek en de verschillende militaire interventies.

In de tweede lezing wordt ingegaan op de minderheden en het buitenlands beleid van Turkije: de bejegening van de Grieken, Armeniërs, Joden, Koerden en Alevieten, de verhouding met Europa en met de buurlanden.

Maandag 30 maart 2020
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. P. (Peter) van der Brugghen
P. (Peter) van der Brugghen
De cursus wordt gegeven door sociaal geograaf Peter van der Brugghen (61). Hij komt al meer dan 30 jaar regelmatig in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Afgelopen jaren heeft hij aan vershillden Volksuniversiteiten cursussen en lezingen gegeven over de Balkan en de voormalige Sovjet-Unie. Ook de ontwikkelingen in Turkije volgt hij al decennia en hij heeft een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de geschiedenis van het land en de achtergronden van de politiek van Erdogan.