Cursuscode: A19012

Geschiedenis van het Midden Oosten; van prehistorie tot de 21e eeuw

Cursuscode: A19012

Het Midden Oosten, de bakermat van beschavingen duizenden jaren geleden, vormt nog altijd een boeiend gebied. Diverse volkeren, godsdiensten, culturen en oorlogen kleuren de regio met ingewikkelde situaties en verhoudingen.

In deze cursus wordt de geschiedenis van deze regio aangeboden  vanuit diverse perspectieven. Er zal een duidelijk beeld gegeven worden van de ontwikkelingen die de regio in zijn lange geschiedenis heeft meegemaakt.

Aan bod komen o.a. de volgende onderwerpen:

- De oude beschavingen; prehistorie tot de opkomst van de Islam in de 7e eeuw n.C.;

- De Islam en de islamietische culturen en kunsten in de Middeleeuwen en het verspreiden van de Arabische taal. De Kruistochten en de strijd om de heilige plaatsen;

- Het Ottomaanse Rijk en de relatie met het Westen; Einde Middeleeuwen tot de 20e eeuw;

- Groot-Brittannië & Frankrijk en het verdelen van het Midden Oosten in de 20e eeuw;

- Conflicten en oorlogen tussen Arabieren onderling en met Israël in de 20e eeuw;

- Opkomst en ontwikkelingen van Islamietische bewegingen;

- De Arabische lente en het verlangen naar verbeteringen

- IS en burgeroorlogen

- Toekomstige perspectieven?

Woensdag 4 maart 2020
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. S.M. (Sabry) Emam
S.M. (Sabry) Emam
Sabry Emam heeft een master Arabische Letterkunde (Universiteit Caïro) en een master Arabische taal, cultuur en geschiedenis (Universiteit Utrecht afgerond in de jaren '90. Hij geeft al 25 jaar les aan de Universiteit van Utrecht en aan diverse volksuniversiteiten.