Per categorie:  Per soort:

Historie

Een stukje geschiedenis...

Het begon in Amsterdam
In 1913 werd in Amsterdam de eerste Volksuniversiteit in Nederland opgericht. De initiatiefnemer was Prof. Sebald Steinmetz. Deze etnoloog en socioloog was diep onder de indruk van de armoede en behoeftige levensomstandigheden in industriegebieden die hij bezocht en zag in de Volksuniversiteit een middel om kennis ter beschikking te stellen van “allen zonder onderscheid die daarnaar verlangen.”

Het doel
Het was niet de bedoeling van de Volksuniversiteit mensen op te leiden voor een vak en ook niet om examens af te nemen. Het ging erom dat de cursisten iets meekregen, iets van niveau, iets waardevols, waar ze in hun eigen (dagelijkse) leven iets aan hadden.

Landelijk succes
De nieuwe organisatie was meteen een succes. Het eerste jaar waren er al drieduizend deelnemers voor drieëntwintig verschillende cursussen. Snel na Amsterdam volgden Groningen, Tilburg, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Rotterdam en tal van andere steden. Er zijn nu zeventachtig vestigingen met duizenden cursisten in heel Nederland

Baarn
In Baarn werd in 1945 de Stichting Volksuniversiteit Baarn opgericht. Bijna al het werk wordt door vrijwilligers gedaan; de enige betaalde kracht is de bureaucoördinator. In 2015 wordt een lustrum gevierd met o.a. in november Het Groot Baarns Dictee.

—————————————

[Citaat uit de stichtingsakte
“De Stichting Volksuniversiteit Baarn heeft ten doel het bevorderen van algemene ontwikkeling in de ruimste zin, met uitsluiting van vakopleiding, een en ander geheel onafhankelijk van staatkundige en godsdienstige richtingen en ten bate van de gehele bevolking van Baarn en omgeving.”]

line

line

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: