Per categorie:  Per soort:
Pronck en Prael, Indiase sits in Nederland (VOL)


Deze lezing met power point-presentatie behandelt een weinig bekend, minimaal onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis, dat 400 jaar lang - tot op de dag van vandaag - een maximaal effect heeft gesorteerd.
Begin 1600, in de opkomende Gouden Eeuw, loste de VOC op de kades van Amsterdam overgebleven katoenbalen uit het verre, net ontdekte India. De exclusieve schoonheid van deze fijngeweven, hoogglanzende, handbeschilderde en kleurechte 'cattoenen' - sits - zorgde voor een ware rage en veranderde het sobere, (klein)burgerlijke Hollandse bestaan ingrijpend. Men begon het interieur kleurrijk te veraangenamen met sitsen wandbekleding en al of niet gewatteerde bedspreien. Daarna kwam sits 200 jaar lang 'in de mode', om tenslotte bewaard te blijven in onze streekdrachten. Anno nu herleeft de tijdloze schoonheid van de exotische stof: musea presenteren hoogwaardige sitscollecties, modeontwerpers en quilters laten zich opnieuw inspireren. Terwijl de fijne glanskatoen in Europa technisch volmaakt wordt bedrukt, is de ambachtelijke productie hervat in kleine Indiase ateliers en proberen textielontwerpers 'oud' en nieuw samen te brengen.
De onstuitbare import van exotische kunst, Chinees porselein en Indiase sitsen, waaraan de welvaart van de Gouden Eeuw ruimte bood, biedt een fascinerend tijdsbeeld, waarin inzichten, waarden n onze toekomst voor altijd veranderden. In het onlangs verschenen boek Pronck & Prael beschrijft Winnifred de Vos het fenomeen sits tot in detail. In haar lezing biedt zij u een boeiende en zeer aanschouwelijke samenvatting.

Winnifred de Vos volgde een opleiding Modetekenen en -ontwerpen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Als free lancer tekende zij jarenlang voor diverse reclamebureaus, maar vond ondertussen haar draai als redacteur bij het vrouwenblad Margriet. Schrijven werd lang haar corebusiness, maar de liefde voor tekenen, schilderen en kostuumhistorie bleef. De vestiging met haar gezin in Bunschoten-Spakenburg inspireerde o.a. tot het schrijven van 3 boeken: Van Otjes Get (over quilts en oude sitsen), Uit Moestuin en Vuronger (over oude recepten en vernieuwing in de lokale dorpscultuur) en Pronck & Prael (Indiase sitsen in Nederland).

Deze lezing wordt verschoven naar maart 2019. Zodra de definitieve datum bekend is, zal dit op de website worden gezet.


tijd: dinsdag 20:00-22:00 uur
startdatum:16 april 2019
plaats:Bloemendael Nassaulaan 80 BAARN
docent: W. (Winnifred) de Vos - Bladergroen
prijs: € 17,50
code: A18004  
Toevoegen aan mijn inschrijfformulier
  Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: