Per categorie:  Per soort:
De ontdekking van Antartica in expeditieverhalen


De namen van Amundsen, Scott of Shackleton roepen bij de meeste mensen een gevoel van herkenning op. Zij waren beeldbepalend voor de Heroic Age van Antarctica. Maar wie kent bijvoorbeeld De Gerlache of Ponting? De eerste was de leider van een Belgische expeditie die als eerste overwinterde op de Zuidpool. En de ander was de fotograaf die op onnavolgbare wijze de wederwaardigheden van een Britse expeditie op beeld vastlegde. Waarom vertrokken vanaf circa 1900 opeens zoveel expedities naar de Zuidpool; wat hadden ze daar te zoeken?
Voortbordurend op de Heroic Age periode bedachten wetenschappers na WO-II een list om militarisering van Antarctica te voorkomen. Dat is gelukt. Tegenwoordig is Antarctica officieel een continent gewijd aan vrede en wetenschap onder VN vlag.
Een cursus in drie delen voor iedereen die buiten de gebaande paden durft te denken. Met aandacht voor o.a. : meereizende kunstenaars, voedingsproblemen
en vreemde kledingkeuzes.

Frieda van Essen is Scandinavist (Universiteit Groningen) en werkt als zelfstandig publicist; schrijft met name over reisverhalen en expedities, poolgebieden en natuur. Zij werkte jarenlang in de reisbranche als specialist voor ScandinaviŽ, Noord- en Zuidpoolgebieden. Tijdens het laatste Internationaal Pooljaar (2007-2009) was zij coŲrdinator kennisoverdracht over Nederlands poolonderzoek. Momenteel is zij medeorganisator van de jaarlijkse publiekslezingendag over hedendaags poolonderzoek: PooltotPool. Haar laatste boek over de Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883 werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2014.

tijd: maandag 19:30-21:30 uur
periode:18 maart t/m 1 april 2019 - 3 lessen
plaats:Bloemendael Nassaulaan 80 BAARN
docent: F. (Frieda) van Essen
prijs: € 52,50
code: A18012  
Toevoegen aan mijn inschrijfformulier
  Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: