Per categorie:  Per soort:
Overwintering op een ijsschots achter Nova Zembla


Op 5 juli 1882 vertrekt een klein Noors stoomschip uit de haven van Amsterdam richting Noordelijke IJszee - met aan boord de negen koppige Nederlandse poolexpeditie van het KNMI. Half Amsterdam staat op de kade.
De Noren zullen de Nederlanders afzetten in SiberiŽ voor een overwintering. Schip en manschappen gaan zelf weer terug naar Noorwegen, is de bedoeling. Maar het loopt anders. Op de heenweg achter Nova Zembla - in de Karazee - raakt het schip vast in het ijs, wordt gekraakt en vergaat. De Noren staan in zomerse 'hemdsmouwen' op het ijs. En een deel van de Nederlandse voedselvoorraden zinkt naar de bodem van de zee.
Een passerend schip raakt ook vast. In de donkere poolnacht bouwen ze samen een huis op een ijsschots. Een ijsschots die de zomer erna letterlijk onder hun voeten vandaan smelt.
Ondanks alle stress gaan de Nederlandse expeditieleden gewoon door met het verzamelen van weersgegevens. Elk uur van de dag, zeven dagen in de week, maand in maand uit loopt iemand een rondje langs de her en der op het pakijs geplaatste instrumenten van het KNMI en noteert met koude vingers de afgelezen waarden. Een bizar avontuur, waarbij samenwerking en onderling vertrouwen alles bepalend bleek, want iedereen overleefde de reis. Hoe? Dat wordt in deze lezing zeker uit de doeken gedaan.

Frieda van Essen is Scandinavist (Universiteit Groningen) en werkt als zelfstandig publicist; schrijft met name over reisverhalen en expedities, poolgebieden en natuur. Zij werkte jarenlang in de reisbranche als specialist voor ScandinaviŽ, Noord- en Zuidpoolgebieden. Tijdens het laatste Internationaal Pooljaar (2007-2009) was zij coŲrdinator kennisoverdracht over Nederlands poolonderzoek. Momenteel is zij medeorganisator van de jaarlijkse publiekslezingendag over hedendaags poolonderzoek: PooltotPool. Haar laatste boek over de Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883 werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2014.

tijd: maandag 19:30-21:30 uur
startdatum:19 november 2018
plaats:Bloemendael Nassaulaan 80 BAARN
docent: F. (Frieda) van Essen
prijs: € 17,50
code: A18006  
Toevoegen aan mijn inschrijfformulier
  Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: